Web Analytics Made Easy - Statcounter

سیاست تخصیص نرخ ارز ترجیحی برای واردات کالا‌های اساسی نه تن‌ها اثری در کنترل قیمت‌ها و حفظ قدرت خرید مردم نداشته است بلکه موجب بهره‌مندی عده­‌ای از سوداگران و واردکنندگان شده است.

گروه اقتصادکلان بازارنیوز: هدف اصلی از تخصیص منابع ارزی با نرخ ترجیحی به واردات کالاهای اساسی، کنترل قیمت این کالاهاست. سیاست تخصیص نرخ ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی نه ‌تنها اثری در کنترل قیمت‌ها و حفظ قدرت خرید مردم نداشته است بلکه موجب بهره‌مندی عده­‌ای از سوداگران و واردکنندگان شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این گزراش نمونه­هایی از چند کالای اساسی و مهم در سبد مصرفی خانوارها آورده شده است که نشان دهنده آن است، تخصیص یارانه ارزی برای واردات به هدف برخورد نکرده است. در جدول (1) اطلاعات آماری مربوط به واردات کالاهای اساسی از جمله درصد رشد ارزش دلاری، ارزش ریالی درب گمرک و قیمت مبادلاتی کالا در بازار داخلی مورد مقایسه قرار گرفته است. همان‌طور که مشاهده می‌شود حتی با در نظر گرفتن رشد مثبت ارزش دلاری هر کالا در سال 97، علی‌رغم تخصیص دلار 4200 تومانی، قیمت بازاری این کالاها در پایان بهمن ماه 97 نسبت به فروردین ماه 97 افزایش چشم‌گیری داشته و قیمت بازاری این کالاها با قیمت ارز در بازار آزاد هم خوانی بیشتری نسبت به ارز ترجیحی دارد. از طرفی آمارها بیانگر آن است که میزان واردات بعضی از اقلام مهم نسبت به سال 96 افزایش نیز داشته است. بنابراین باید با توجه به تخصیص ارز ترجیحی به این کالا قیمت آن  نباید تفاوت چشمگیری داشته باشند. به عنوان مثال، واردات ذرت دامی حدود 22 درصد رشد کرده است اما قیمت بازاری آن حدود 48 درصد افزایش یافته است یا در ارتباط با چایی خارجی، علی‌رغم رشد 10 درصدی واردات وزنی آن، قیمت بازاری آن در انتهای بهمن ماه 97 حدود 41 درصد رشد کرده است.

جدول (1) ارزش ریالی درب گمرک و بازار کالاهای اساسی (ریال)

منبع: گمرک جمهوری اسلامی ایران، مرکز آمار و سامانه سمانک وزارت جهاد کشاورزی

با توجه به اطلاعات جدول (2)، بیشترین افزایش قیمت مربوط به گوشت قرمز بوده که تا مرز سه برابر نیز پیش‌روی کرده است. این آمار نشان می‌دهد علی‌رغم تلاش دولت برای پوشش نیاز مردم از طریق واردات، توفیقی در ثبات قیمت داخلی این کالا حاصل نشده است. قیمت بازاری این کالا در انتهای بهمن ماه 97 حدود 182 درصد رشد داشته است.

جدول (2) ارزش ریالی درب گمرک و بازار کالاهای اساسی (ریال)

منبع: گمرک جمهوری اسلامی ایران، مرکز آمار و سامانه سمانک وزارت جهاد کشاورزی

 این سیاست در مورد کالاهای واسطه­ای نیز نتوانسته است تاثیرگذار باشد به این صورت که قیمت کنجاله سویا و دانه­های روغنی در بهمن 97 نسبت به فرودین 97 به ترتیب 3/62 و 05/48 درصد افزایش داشته است. در جدول (3) نمونه­هایی افزایش قیمت کالاهای واسطه­ای آمده است.

جدول (3) ارزش ریالی کالاهای واسطه­ای درب گمرک و بازار کالاهای اساسی (ریال)

منبع: گمرک جمهوری اسلامی ایران، مرکز آمار و سامانه سمانک وزارت جهاد کشاورزی

 

 

 

لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000E4k برچسب ها: ارز ترجیحی ، دلار ، اقتصاد ، بازارنیوز

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: ارز ترجیحی دلار اقتصاد بازارنیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۴۴۵۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ابطال بخشنامه گمرک با رای دیوان عدالت اداری همزمان با سفر رئیس قوه قضائیه به هرمزگان

همزمان با سفر رئیس قوه قضائیه به هرمزگان، با رای هیئت عمومی دیوان عدالت اداری، بخشنامه مدیران میانی گمرک که براساس آن کالاهای مجاز مشروط را مشمول کالاهای ممنوعه قرار داده بود باطل شد.

به گزارش ایسنا به نقل از قوه قضاییه، مدیران میانی گمرک جمهوری اسلامی ایران در شهریور ماه سال ۱۴۰۲ بخشنامه‌ای صادر کرده بودند که بر اساس آن کالاهایی که به موجب قانون مجاز مشروط تلقی می‌شدند را در مشمول کالاهای ممنوعه قرار داده بود.

طبق قانون کالاهای ممنوعه باید توسط دولت ضبط شود.

با اعتراض رئیس دیوان عدالت اداری و دعوت از شکات و طرفین پرونده، این بخشنامه مدیران میانی گمرک در هیئت عمومی دیوان عدالت اداری مورد بررسی قرار گرفت.

طبق قانون اساسا صدور بخشنامه توسط مدیران میانی گمرک مستند قانونی ندارد و مدیران میانی گمرک با صدور این بخشنامه در صدد تفسیر قانون بودند که تفسیر قانون از وظایف قانون گذار و قضات است.

با توجه به این موضوع هیئت عمومی دیوان عدالت اداری، بخشنامه مدیران میانی گمرک جمهوری اسلامی ایران را باطل کرد.

یکی از دلایل ابطال این بخشنامه از سوی دیوان عدالت اداری این موضوع عنوان شده است که قانون گذار در سال ۱۴۰۰، موارد کالاهای ممنوع که توسط دولت می‌تواند شناسایی شود را به عنوان کالاهای مجاز مشروط می‌داند.

طبق قانون کالاهای مجاز مشروط از طریق متروکه شدن قابل فروش توسط سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی قابل عرضه در بازار هستند.

گمرک با صدور این بخشنامه درصدد ضبط این کالاها بود که با حکم هیئت عمومی دیوان عدالت اداری، بخشنامه مدیران میانی گمرک به دلیل خارج بودن از حدود قانون و اینکه در صدد تفسیر قانون بودند، باطل شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • آیا سیل امارات عاملی برای گرانی کالا‌های وارداتی می‌شود؟
  • آیا سیل امارات عاملی برای گرانی کالاهای وارداتی می‌شود؟ 
  • ابطال بخشنامه گمرک با رای دیوان عدالت اداری همزمان با سفر رئیس قوه قضائیه به هرمزگان
  • کمبود کالا و افزایش قیمت در کمین بازار موبایل و لپ‌تاپ؟
  • «خوراکی‌ها»؛ عامل اصلی تورم فقرا در فروردین ۱۴۰۳
  • لیست کالا‌های اساسی مشمول واردات با ارز ترجیحی اعلام شد
  • انجمن واردکنندگان برنج : چرا برنامه دولت برای تخصیص ارز برنج رسما اعلام نمی‌شود؟
  • تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی به ۸ گروه کالایی در سال ۱۴۰۳+ جزییات
  • اعلام لیست کالاهای اساسی مشمول واردات با ارز ترجیحی
  • لیست کالاهای اساسی مشمول واردات با ارز ترجیحی اعلام شد